Na Internetu je dostupan zaista velik broj alata koji u većoj ili manjoj mjeri ispunjavaju svoju svrhu i obećanja koja koriste u oglašavanju. Kako bi vam pomogli pri izboru i odluci, odabrali smo 10 nezaobilaznih alata za optimizaciju poslovanja koje smo isprobali i redovito koristimo. U jednom od prošlih tekstova je bilo riječ o Asani, aplikaciji koja vam može značajno olakšati organizaciju vremena i poslovanja, a sada donosimo „the best of“ ostalih besplatnih platformi, odnosno aplikacija koje  će vam značajno pojednostaviti posao, komunikaciju i organizaciju.

1. Alat za internu komunikaciju – Slack

Iako je Asana po funkcijama vrlo slična Slack platformi, ove dvije aplikacije se prvenstveno razlikuju po tome što ćete Asanu koristiti kao za lakše izvršenje i organizaciju projekata, dok  je Slack zadužen za optimizaciju komunikacije. Ukratko, Slack je alat za koji se, s obzirom na trenutne prognoze, smatra da će uskoro u potpunosti zamijeniti „klasičan“ e-mail. Radi se o online platformi koja na jednom mjestu objedinjuje i ubrzava komunikaciju između vodstva i zaposlenih. Umjesto trošenja vremena na zasebno pregledavanje poruka sa e-maila, Dropboxa, Skype-a zasebno, pomoću ove aplikacije na raspolaganju ćete imati sve dokumente i komunikaciju sažetu na jednom mjestu.

Najveća prednost Slacka je intuitivno sučelje i jednostavnost korištenja. Naime, Slack funkcionira po principu Facebook Messengera – razgovori su svima dostupni te su poslane poruke vidljive svim članovima tima. Isto tako, postoji opcija kategorizacije razgovora po različitim kriterijima, primjerice na projekte ili funkcije i / ili  odjele u tvrtki. Dakle, uz to što smanjuje količinu e-mailova koji vas svakoga jutra dočekaju u inboxu, Slack ubrzava komunikaciju i samim time pridonosi efektivnijem donošenju odluka. Svakako preporučujemo da ga isprobate i zakoračite u budućnost poslovnog komuniciranja.

2. SEO i analitika – Hootsuite

S obzirom da živimo u vremenu nemilosrdne tržišne konkurencije, važno je naglasiti da pitanje opstanka malih i srednjih poduzetnika na tržištu uvelike ovisi o kvalitetno provedenoj SEO strategiji. Ako ste poduzetnik početnik možda vam planirani budžet ne dozvoljava prevelika ulaganja u SEO, ali ipak postoji rješenje  – Hootsuite. To  je SEO alat koji se sastoji od mnoštva opcija namijenjenih za analizu i generiranje ključnih riječi, provjeru meta tagova i linkova, optimizaciju sadržaja i sl. Može se reći da za suvremeno poslovanje vrijedi uzrečica „Tko prvi na Google rezultatima, njegov profit“ tako da je korištenje ove aplikacije više nego isplativo, kako bi od prvog dana poslovanja krenuli u hrabro osvajanje Interneta.

3. Istraživanje tržišta – Optimizely

Istraživanje i segmentacija tržišta je jedan od najčešćih izazova s kojim se susreću novi poduzetnici., a posebice iz područja web dizajna. Tu na scenu stupa Optimizely – softversko rješenje pomoću kojega jednostavno možete obaviti A/B testiranje i personalizaciju web stranica, a na raspolaganju su vam i opcije segmentacije i targetiranja ciljanog tržišta. Uz sve navedeno važno je spomenuti mogućnost  detaljne analitike prometa na vašim web stranicama što Optimizely čini jednim od top alata koji će vam olakšati život i poslovanje.

4. Knjigovodstvo – BotKeeper

Faza u kojoj ste osnovali tvrtku, ali još ne ostvarujete profit je, iako prolazna, prilično nezgodna. Troškovi (kao što su npr. najam prostora, oprema, uredski pribor…) se gomilaju, a svaki dodatni izdatak možete početi osjećati kao opterećenje. U takvim situacijama kada imate ograničen budžet za neophodne usluge potrebno je posegnuti za kreativnim rješenjima. Iz tog razloga je razvijen  BotKeeper- alat za automatizaciju knjigovodstvenih usluga koji malim i srednjim poduzetnicima pruža značajnu uštedu vremena i financijskih sredstava. Ova platforma pruža kombinaciju usluga kvalificiranih računovođa i automatiziranog unosa podataka, računovodstvenu podršku te detaljan uvid u financije s personaliziranog dashboarda. Nadalje, BotKeepera omogućava prikaz različitih tipova financijskih izvješća, a koji ovise o tipu traženih podataka. Ipak, nama se najviše sviđa mogućnost za tvrtke koje uz BotKeeper mogu uštedjeti prosječno 50% budžeta predviđenog za knjigovodstvo tako da preporučujemo da svakako razmislite o ovoj platformi kao rješenju za knjigovodstvene potrebe vaše tvrtke, odnosno obrta.

5. Organizacija vremena i zadataka – Evernote

Od inicijalne ideje do realizacije poslovnog projekta pojaviti će se p.no detalja, važnih popisa, ideja i informacija koje ćete htjeti pohraniti na jednom mjestu. Kako bi izradu bilješki i podsjetnika podigli na suvremenu razinu –  predstavljamo Evernote – mobilnu aplikaciju za Android i iOS za koju postoji i desktop inačica. Aplikacija omogućuje formatiranja teksta bilješki, postavljanja alarma, sastavljanje popisa, dodavanje privitaka u obliku teksta i / ili fotografija. To su samo neke od mnogih funkcionalnosti za koje smo sigurni da ćete koristiti i voljeti, a najveća prednost Evernote-a je zaista širok spektar opcija koje će vam omogućiti bolju produktivnost, organizaciju ideja i vremena te kvalitetniju komunikaciju s poslovnim partnerima i suradnicima.

6. Izrada mentalnih mapa – Mind Maple

Mentalne mape su sustav koji je osmislio britanski psiholog Tony Buzan, a predstavljaju potpuno novi način zapisivanja bilješki prilikom učenja. Mentalne mape temelje se na asocijativnosti i mašti te oslobađaju potencijal čitavog uma i intuiciju. Pobornici smo stajališta kako u poslovanju ne trebate biti non-stop ozbiljni, nego mislimo kako je kreativnost za pravo poželjna i dobrodošla osobina poslovnih ljudi – barem onih koji žele biti uspješni. Upravo zato preporučujemo Mind Maple – platformu uz čiju pomoć ćete razvijati kreativne potencijale te će vam biti od značajne pomoći pri a donošenju odluka, izradi popisa za kupnju i sl. Savjetujemo da u organizaciji poslovanja svakako pružite šansu originalnim i kreativnim rješenjima, u čemu će vam pomoći Mind Maple.

7. Ljudski potencijali i plaće – Zenefits

Kako se vaše poslovanje širi, realno je očekivati da će se povećati i broj zaposlenih. Moguće da ćete razmišljati o zasebnom odjelu unutar tvrtke zaduženom za ljudske potencijale, a ako smatrate da je vaša tvrtka ipak premala da bi takav odjel bio isplativ – za vas je Zenefits. Ukratko, Zenefits je platforma zamišljena kao vaš osobni asistent u procesu zapošljavanja, izračuna plaća i doprinosa te planiranje i uvid u raspored godišnjih odmora itd. Na raspolaganju vam je besplatna verzija koja sadrži sve opcije kao i Pro, s time da u plaćenoj verziji postoje integrirane opcije business intelligencea te kalkulatori povlastica i doprinosa za svakog pojedinog zaposlenika.

8. Digitalni POS sustav – Square

Ako se vaša primarna djelatnost bazira na prodaji fizičkih proizvoda,  Square je nezaobilazan alat koji ćete često i  rado koristiti. Radi se o full – service rješenju za procesuiranje uplata putem kreditnih kartica, a koje je namijenjeno poslovnim subjektima. Znefits je dostupan kao aplikacija za Android, odnosno iPhone  te ispunjava funkcije digitalnog POS uređaja.  Cijeli proces je digitaliziran, tako da se sve potvrde i računi dostavljaju putem SMS-a ili e-maila. Isto tako, aplikacija omogućava isplate, odnosno uplate s bilo koje lokacije što čini Square idealnim rješenjem za vlasnike web shopova, ali može biti vrlo koristan i u fizičkim trgovinama.  Na linku www.merchantmaverick.com/reviews/square-review/ pročitajte punu istu funkcija i recenziju Square aplikacije, koja je, usput napominjemo, besplatna.

9. Upravljanje društvenim mrežama – Buffer

Upravljanje društvenim mrežama i komunikacija s vašim ciljanim korisnicima je posao na puno radno vrijeme, a u situaciji kada da ste mali poduzetnik i uz to relativno novi na tržištu – izazov je još veći. Uzevši u obzir da je komunikacija s online zajednicom osnova modernog marketinga i PR – a, moguće je da ćete zaposliti osobu zaduženu za online komunikacije ili ćete sami voditi brigu o tom aspektu poslovanja. Bez obzira na koju se opciju odlučili, preporučujemo da isprobate Buffer – jednostavnu i intuitivnu platformu pomoću koje ćete lakše organizirati društvenomrežne aktivnosti te ostvariti značajnu uštedu vremena te osigurati kvalitetnu online komunikaciju. Naime, pomoću Buffera je moguće unaprijed isplanirati objave željenog sadržaja na više platformi istovremeno. To znači da Buffer, prema unaprijed određenom vremenu,  objavu istovremeno na Facebook, Twitter i LinkedIn, a od ostalih platformi podržani su  Pinterest, Instagram i Google + . Uz sve to,  postoji opcija uz svaku dodavanja vizualnih sadržaja, linkova itd. Jednostavnost i intuitivno sučelje ove besplatne aplikacije su glavni razlozi zbog kojih bi trebali uvrstiti Buffer kao nezaobilazan alat za planiranje i organizaciju komunikacije na društvenim mrežama.

10. Produktivnost i upravljanje vremenom – RescueTime

U idealnom svijetu svaka minuta radnog dana je isplanirana na najproduktivniji mogući način, no s obzirom da živimo u nepredvidivom i nesavršenom svijetu, događaju nam se distrakcije koje mogu dovesti u pitanje realizaciju projekata u planiranim vremenskim okvirima.  RescueTime je jednostavna i minimalistička aplikacija koja će vam pomoći u eliminaciji potencijalnih ometanja jer… znamo da su mačke na YouTube-u slatke i smiješne, ali RescueTime će vas podsjetiti kako je vrijeme da se posvetite poslovnim temama : )  Aplikacija je, dakako, besplatna, s time da imate na raspolaganju i Premium opciju koja će vas koštati 9 dolara mjesečno i ima nešto širi spektar opcija.

Nadamo se da ste na popisu pronašli aplikacije, odnosno platforme koje će vam olakšati poslovanje u prvim danima te da ćete u nove poslovne pobjede krenuti sigurniji i svakim danom sve organiziraniji, produktivniji i sretniji.

Puno uspjeha želi vam vaš,

Tilio.hr tim