Neizvjesni dani poput ovih koje nam je servirala 2020. godina izuzetno su stresni za obrtnike i vlasnike tvrtki, ali mogu biti i prilika za spasonosnu modernizaciju te unaprjeđenje vlastite usluge!

Razdoblja recesije kao i svi oblici gospodarske krize znaju biti kobni za one koji su se odlučili za samostalno poslovanje te otvaranje vlastitog obrta ili tvrtke. Atmosfera nesigurnosti koja vlada negativno utječe na osobnu potrošnju, što rezultira smanjenjem potražnje za većinom usluga pa opstati mogu samo oni koji su se spremni potpuno posvetiti prilagodbi novonastaloj izazovnoj situaciji.

Iako se na prvi pogled tako ne čini, upravo najteža razdoblja mogu biti i odlična prilika za poboljšanje pa tako i unaprijediti vlastito poslovanje te prijeko potrebnu modernizaciju koja će u budućnosti, kad kriza jednom prođe, donijeti izuzetno zdrave temelje za dolazak do značajnog profita i širenja vlastite djelatnosti.

Najizgledniji put do opstanka u izazovnim vremenima? Poslušati ovih 5 vrijednih savjeta kako modernizirati svoje poslovanje i učiniti ga otpornim na udarce koje bi mu ovogodišnja recesija mogla zadati…

 

Efikasno računovodstvo i što bolja kontrola troškova

 

Kad novac ne ‘kapa’ kao u najuspješnijim danima vaše tvrtke ili obrta, važno je što bolje kontrolirati troškove poslovanja i pronaći što efikasniji model financijskog funkcioniranja. Valja odrezati sve one troškove o kojima direktno ne ovisi vaša uspješnost na tržištu ili se okrenuti drugim načinima kako uspješnije iskoristiti istu količinu novca.

Porezni okvir unutar kojeg djelujete također valja detaljno proučiti i pokušati pronaći varijantu koja vas najmanje opterećuje. Tu važnu ulogu ima vaše računovodstvo. Ako vam financijsko zakonodavstvo nije jača strana, tada preporučujemo da se okrenete stručnom knjigovodstvenom servisu koji vam itekako može pomoći da izvučete maksimum iz vašeg poslovanja.

Vođenje poslovnih knjiga uz individualni pristup i poznavanje vašeg poslovanja ono je što vam treba od vašeg knjigovođe, jer upravo takva razina brige o vašoj tvrtki dugoročno će vam uštedjeti mnogo novca. A baš to nudi računovodstveni servis Mihovil Iva d.o.o., s preko 20 godina iskustva u svom poslu!

 

Oslanjanje na motivirane i odane radnike

 

Nema većeg kapitala za poduzetnika od kvalitetne i stabilne radne snage! U doba krize posebno je važno okružiti se sposobnim ljudima koji su u stanju uvijek dati svoj maksimum te svojom stručnošću i kreativnošću napraviti razliku u odnosu na konkurenciju.

Iako kvalitetan radnik može biti skup i nije ga lako zadržati u svojim redovima, dobar voditelj poslovanja znat će kako ga motivirati i učiniti odanim. Za vrhunske rezultate i osiguran profit tvrtki uvijek valja pronaći način kako ga nagraditi te mu pokazati da se cijeni njegov doprinos. Dodajmo tome mogućnost napredovanja i ugodnu radnu atmosferu pa imate sve što jedan marljiv radnik traži, a baš na takvima treba bazirati svoje poslovanje i u doba blagostanja, a kamoli ne u doba recesije!

 

Maksimalna profesionalnost u odnosu s klijentima

 

Tretiranje svakog kupca, odnosno klijenta s maksimalnim poštovanjem i profesionalnošću nužnost je u 2020. godini. Nije vrijeme ikog uzimati zdravo za gotovo, jer svaki zadovoljni klijent ne samo što donosi novac u vašu blagajnu, već otvara put do novih zainteresiranih stranki za vašu uslugu, na temelju preporuke.

Baš zbog toga izuzetno je bitno poraditi na vlastitim komunikacijskim vještinama, brzini usluge, kao i individualizaciji pristupa u radu s klijentima, jer upravo prisnost vaših poslovnih odnosa i odanost koja iz toga proizlazi može vas zadržati iznad površine u najtežim danima recesije.

 

Okretanje digitalnom marketingu

 

Poznato je da u doba gospodarske krize postaje problem pronaći novac za izuzetno skupi klasični način oglašavanja, bilo da govorimo o oglasnom prostoru na televiziji, u novinama ili na radiju. Međutim, u današnje doba postoji puno efikasniji način kako doprijeti do željenih kupaca, a omogućuje ga upravo digitalni marketing.

Uz internetsko oglašavanje možete čak i uz ograničen budžet uspješno doprijeti baš do onih ljudi koji traže vaše usluge. Čak i ako se uopće ne razumijete u digitalni marketing, tu je pomoć profesionalaca okupljenih u pouzdanim digitalnim agencijama poput Virtualne tvornice koja će vam pomoći da na Google oglasnom prostoru i popularnim društvenim mrežama izvučete maksimum iz vašeg oglašivačkog budžeta i tako ipak spasite ovu sezonu.

Riječ je o izuzetno bitnom koraku u modernizaciji vašeg poslovanja koji može biti spasonosan u doba krize, a izuzetno plodonosan kad teško razdoblje prođe!

 

Otvaranje web shopa može biti prekretnica

 

U 2020. godini imati oku ugodnu i funkcionalnu web stranicu je nužnost za svaku tvrtku ili obrt, kao i raspolagati atraktivnim vizualima za promociju i oglašavanje na internetu, no zašto ne otići još korak dalje te svoje poslovanje dodatno modernizirati pokretanjem web trgovine?

Ako nam je ovo izazovno razdoblje išta pokazalo, onda je to potencijal web trgovina čija popularnost u Hrvatskoj raste iz dana u dan. Bez obzira što prodajete, ako nemate web shop, vjerojatno gubite više nego što možete zamisliti!

Online kupovina u našoj zemlji kontinuirano raste. Web trgovina je uvijek otvorena, a nema troškova režija, najamnine i opreme pa su troškovi poslovanja drastično niži u odnosu na tradicionalnu, a što je najbolje, pokazalo se da oni koji prodaju online, time povećaju broj kupaca i u svojim fizičkim poslovnicama.

Sve to govori da je web shop jedno od rješenja koje može biti prekretnica za vaše poslovanje u teškim vremenima, a kao i kod digitalnog marketinga, pri implementaciji web trgovine može vam pomoći upravo Virtualna tvornica!