S gotovo četiri milijarde aktivnih korisnika, društvene mreže za poslovanje danas čine idealnu priliku za pokazati se u najboljem svjetlu pred potencijalnim klijentima, a omogućuju i precizno ciljanje oglašavanjem.

Već puna dva desetljeća društvene mreže čine važan dio naših života, s Facebookom kao najpopularnijom platformom koja u 2020. godini okuplja 2,6 milijarde aktivnih korisnika. Granicu od dvije milijarde još probili i YouTube te Whatsapp, a u stopu ih slijede WeChat, Instagram i TikTok.

Social Media koncept možda nije uspio u svojoj izvornoj ideji, približiti međusobno ljude i obogatiti im društveni život u stvarnom svijetu, no svakako se pretvorio u izuzetno moćnu marketinšku mašineriju u kojoj definitivno morate biti prisutni, ako ste vlasnik tvrtke ili obrta.

Pregršt je različitih pozitivnih impulsa koje Vam može donijeti vješto osmišljena prisutnost na društvenim mrežama, a mi ovom prilikom izdvajamo pet najvažnijih dobrobiti koje zaista mogu značajno utjecati na vaše prodajne rezultate.

 

Podizanje svjesnosti o brendu

 

Kada surfaju društvenim mrežama, Vaši potencijalni kupci možda ne idu u svjesnu potragu za Vašim proizvodom, kao što to rade koristeći Google tražilicu, ali to ne znači da im nećete upasti u oko simpatičnom objavom i privlačnim vizualom. Upravo podizanje svjesnosti o Vašem brendu donosi Vam prisutnost na Facebooku, Instagramu i ostalim popularnim mrežama, što bi se u kasnijim fazama prodajnog puta ciljanog konzumenta itekako moglo isplatiti.

 

Potvrda Vaše stručnosti

 

Društvene mreže za poslovanje također su sjajna prilika da pokažete kako ste zaista majstori u onome čime se bavite. To ćete postići zanimljivim blog objavama koje vode korisnike na Vašu stranicu gdje bi im pažnju zatim mogli privući i ponuđeni proizvodi ili usluge. Također, video objave u kojima korak po korak objašnjavate tajne Vaše struke svakako će Vas dići u očima potencijalnih kupaca, a u tu svrhu mogu pomoći i infografike te oku zanimljive fotografije ili kolaži. Bez ikakve sumnje, prisutnost i kontinuitet na društvenim mrežama, daju Vam priliku da se pokažete u pravom sjaju, a samo takva tvrtka ili obrt može steći dugoročno povjerenje mušterija.

 

Dvosmjerna komunikacija s klijentima

 

Uz društvene mreže, komunikacija s korisnicima nikad nije bila lakša – i zadovoljstvo je uzajamno! Bilo da se radi o porukama koje šalju na Vaš Facebook Messenger ili pitanja koja postavljaju u komentarima objava, dijalog između prodavača i kupaca postao je jednostavniji i cijeli proces dolaska do željenih odgovora se ubrzao. Također, publiku uvijek možete animirati i uključiti u rasprave o različitim aspektima Vaše struke, kao i motivirati da Vam šalju fotke i zadovoljne komentare koje će Vam dodatno podići vrijednost. I naravno, sve u svrhu pozitivnog iskustva jer zadovoljni kupac najbolja je preporuka onima koji još nisu iskušali Vaš proizvod ili uslugu.

 

Povećanje prometa i upita

 

Zahvaljujući mogućnosti ciljanog oglašavanja, uz znatno niže mjesečne troškove u odnosu na tradicionalne kanale, društvene mreže također su odličan izvor povećanja prometa na Vašoj stranici, a to je prvi preduvjet za povećanje prodaje. Također, među različitim vrstama oglasa postoji i mogućnost generiranja ‘leadova’ iliti upita uz koje ćete najbrže izgraditi bazu Vaših vjernih korisnika. Bilo da za cilj imate povećanje broja pratitelja ili njihovo preusmjeravanje na mjesto gdje se odvija prodaja, oglašavanje, prije svega na Facebooku, ali i na drugim društvenim platformama će Vam u tome itekako pomoći.

 

Prilika za uvjeriti neodlučne na kupovinu

 

Jeste li čuli za Facebook Pixel? Riječ je o kôdu za praćenje posjetitelja Vaše stranice uz pomoć kojeg ih zatim imate priliku ciljati svojim oglasima na Facebooku ili Instagramu. Prvi glas? Mora da vam je sad konačno jasno zašto Vas na društvenim medijima slijedi proizvod koji umalo da ste kupili u web shopu, iako do njega uopće niste došli putem društvenih mreža. Riječ je, naravno, o metodi remarketinga i brojke pokazuju da daje 10 puta bolje prodajne rezultate od običnih oglasa. A ako Vam je stalo do uvjeravanja neodlučnih u kupovinu, osim na Googleovoj prikazivačkoj mreži, preporučuje se da ovakve oglase koristite i na Fejsu!

U svakom slučaju, društvene mreže postale su neizostavni dio poslovanja modernih tvrtki i obrta, a sve je lakše ako se ondje oglašavate uz pomoć profesionalaca. Baš takvi Vas čekaju u Virtualnoj tvornici, specijaliziranoj za dvije stvari: izradu web shopova po najvišim standardima i vođenje vješto ciljanog digitalnog marketinga uz koji ćete dodatno povećati svoje prodajne rezultate!