Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju postale su otvorene brojne mogućnosti širenja poslovanja i povećanja prihoda za hrvatske poduzetnike. To konkretno znači da se, između ostalog, pojavila mogućnost jednostavnijeg prekograničnog izvoza roba i usluga na najveće svjetsko integrirano tržište koje broji 500 milijuna potrošača, a sve uz jednak tržišni tretman na cijelom unutarnjem tržištu europskog gospodarskog prostora.  Uz brojne ostale pogodnosti koje nudi pristup europskom gospodarskom pojasu, u ovom tekstu ćemo se koncentrirati na jedan vrlo zanimljiv projekt pod nazivom Erasmus for young Entrepreneurs – program mobilnosti za nove poduzetnike, a koji će vam biti interesantan ukoliko ste tek krenuli s poduzetničkim pothvatom ili već poslujete manje od 3 godine.

 

Erasmus za mlade poduzetnike

Erasmus za mlade poduzetnike je program mobilnosti, odnosno razmjene namijenjen obećavajućim novim poduzetnicima. Krajnji cilj programa je osiguravanje pomoći i mentorstva pri usvajanju potrebnih praktičnih vještina za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke na području Europe. Ideja je da novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci te im boravak  jednim dijelom financira Europska komisija.

Programom su obuhvaćene dvije skupine sudionika –  obećavajući, odnosno novi te iskusni poduzetnici. Kako bi sudjelovali u ovom programu kao novi poduzetnik, morate upak ispunjavati određene uvjete. Naime, potrebna vam je motivacija za osnivanje tvrtke prema perspektivnom poslovnom planu te, ukoliko već imate tvrtku, uvjet je da ste to učinili unutar posljednje 3 godine. Vaše (buduća) tvrtka ili aktivnost može pripadati bilo kojem sektoru, a dobna granica ne postoji. Isto tako, kako bi se uspješno aplicirali za Erasmus for Young Entrepreneurs – program mobilnosti za nove poduzetnike, morate imati prebivalište u jednoj od zemalja sudionica, razviti konkretnu projektnu ili poslovnu ideju koja će se odraziti u Vašem poslovnom planu, biti motivirani i predani suradnji tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika iz druge zemlje sudionice, dokazati spremnost na doprinos razvoju poslovanja poduzetnika domaćina, staviti svoje vještine i sposobnosti na raspolaganje te isplanirati na dodatne izdatke uz financiranje iz programa kako bi pokrili troškove boravka u inozemstvu.

Nadalje, u programu možete sudjelovati i  kao poduzetnik domaćin. To možete ostvariti ukoliko ste vlasnik ili vodite malo ili srednje poduzeće ili ste osoba koja ima direktne veze s poduzetništvom na razini odbora malog ili srednjeg poduzeća, imate prebivalište u jednoj od zemalja sudionica programa,vodite tvrtku više od 3 godine te ste voljni podijeliti svoja znanja i iskustvo s novim poduzetnikom, odnosno biti mu mentor.

Da zaključimo: ukoliko ste zainteresirani za razmjenu učenje i stjecanje novih poduzetničkih znanja uz ponoć iskusnih inozemnih mentora, preporučujemo da se prije donošenja finalne odluke informirate i temeljito istražite sve potrebne korake i procedure. U tome vam mogu pomoći koordinatori s lokalnih konktat-točki, a koje ćete pronaći na službenim stranicama projekta www.erasmus-entrepreneurs.eu/ .

Puno uspjeha želi vam vaš Vaš Tilio.hr tim.