S obzirom na to da kartično plaćanje zakonski spada u gotovinsko plaćanje, provođenje fiskalizacije računa postala je nužnost koja mora biti integrirana unutar sustava modernih web trgovina.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom bio je velika vijest kada se pojavio 2013. godine, s ciljem bolje kontrole što se događa s novcem koji u “kešu”, na ruke, primaju, prije svega, djelatnici različitih ugostiteljskih objekata, ali su tom regulativom zahvaćeni i mnogi drugi obrti te tvrtke.

Riječ je postupku kojim gotovinski računi dobivaju posebnu oznaku čime postaju evidentirani u Poreznoj upravi. Ta posebna oznaka zove se JIR iliti jedinstveni identifikator računa i danas je nužan za legalno poslovanje u prometu gotovinom, s potencijalnim kaznama do 500.000 HRK za one koji pokušaju izbjeći fiskalizaciju. Sve se odvija uz pomoć fiskalnih blagajni koje državi šalju potrebne informacije u zakonski određenom vremenskom roku.

 

No, ovaj zakon se ne odnosi samo na novčanice koje prelaze iz jednih u druge ruke, već je zakonska definicija gotovine znatno šira.

Naime, gotovinskim plaćanjem podrazumijeva se plaćanje proizvoda ili usluga:

  • gotovinom
  • kreditnim/debitnim karticama
  • čekom
  • pouzećem, ako dostavljač vrši naplatu u ime Vaše tvrtke

Zanimljivo, PayPal plaćanje nije uključeno u fiskalizaciju, kao ni virmansko plaćanje, dok je ovaj zakon moguće zaobići čak i pouzećem, ako dostavljač vrši naplatu u ime kurirske službe za koju radi, a Vi njima plaćate virmanski.

Dakle, web shopovi kao jedna od grana maloprodaje koja je u Hrvatskoj u 2020. godini u strelovitom porastu, također su zahvaćeni Zakonom o fiskalizaciji jer svaka moderna web trgovina ima integrirane sustave za kartično plaćanje kao bazu svojeg poslovanja. I zato je danas fiskalizacija nužnost koju treba uspješno provesti prilikom podizanja Vaše online trgovine na noge, kako bi vlasnik mogao legalno poslovati i biti bezbrižan.

 

Tri mogućnosti za fiskalizaciju web shopa

 

Kako biste proveli fiskalizaciju Vašeg web shopa, prvo što morate je izdvojiti 300 HRK i u Fini kupiti aplikacijski certifikat za fiskalizaciju, uz dostavljanje rješenja o upisu društva u nadležni registar i obavijest Državnog zavoda za statistiku o razvrstavanju prema NKD-u i matičnom broju.

Tada slijedi ključni dio, nabavka fiskalne blagajne, odnosno softvera za fiskaliziranje računa. Sustav  je moguće implementirati unutar Vašeg web shopa, a najefikasnije rješenje svakako je uvođenje sustava za automatsko fiskaliziranje računa koji će odmah po uplati slati podatke na server Porezne uprave.

Za one koji su skloni jeftinijim varijantama, tu je kupnja ili najam softvera za fiskaliziranje računa koji će u zakonski dopuštenom vremenu državi slati potrebne podatke o provedenim računima. Treća opcija je nabavka integrirane fiskalne blagajne ili mini-blagajne, koja omogućuje prodaju kreditnim karticama ili izravnim pouzećem te se po svojoj dostupnosti i efikasnosti nalazi negdje između prethodne dvije opcije.

U svakom slučaju, fiskalizacija web shopa ozbiljna je stvar koju je najbolje prepustiti stručnjacima.  Najbolje rješenje je obratiti se Virtualnoj tvornici specijaliziranoj za izradu web trgovina prema najvišim standardima.

Bilo da se radi o fiskalizaciji, kartičnom plaćanju, CRM sustavima ili vođenju skladišta, Virtualna Tvornica uspješno provodi integraciju web trgovina sa softverom treće strane i nudi brojna efikasna rješenja po mjeri i ukusu svojih klijenata, uključujući i pomoć pri internetskom oglašavanju, prijeko potrebnom da bi Vaša online trgovina ostvarila svoj puni potencijal!