S 20. travnja 2019. godine na snagu su stupile izmjene Zakona o trgovačkim društvima i dopune Zakona o sudskom registru. Iste su omogućile osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Izmjene Zakona o trgovačkim društvima

Izmjene Zakona o trgovačkim društvima omogućit će osnivanje d.o.o i j.d.o.o. u potpunosti na daljinu (on-line), bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika! Također, smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s dosadašnjih 20 tisuća na 5000 kuna. Što se tiče j.d.o.o, najznačajnija je izmjena vjerojatno to da će ga odsada moći osnovati čak 5 članova (umjesto dosadašnjih maksimalnih tri člana).

Na popisu napuštenih obveza našao se velik broj dosadašnjih dužnosti osnivača, poput obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru – čime se omogućuje jeftinija i brža registracija djelatnosti. Zatim, ukida se obveza deponiranja potpisa i uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora). Trgovac pojedinac prestaje biti posebna vrsta obrtnika te će oni svoje poslovanje nastaviti prema pravilima koja vrijede za obrtnike.

Velika novost je svakako i brisanje bez likvidacije! Brisanjem bez likvidacije omogućuje se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala. Članovi d.o.o. ili j.d.o.o. koji nemaju dugovanja prilikom zatvaranja tvrtke daju izjavu o istom i njihovom odlukom tvrtka se briše iz registra. Za sve eventualne zaostale obveze društva, svi članovi su odlukom Ministarstva dužni odgovarati naredne dvije godine.

Došlo je i do većeg usklađivanja našeg zakonodavstva s onim europskim, većinom u odnosu na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.

Dopune Zakona o sudskom registru

Zaboravite na duga stajanja pred šalterima raznih institucija. Možda i najiščekivanija novost je ona prema kojoj se uvodi osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Na ovaj način, osnivanje trgovačkog društva bit će moguće bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćat će se samo sudska pristojba). Sama aplikacija bit će dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine. Počevši od 1. prosinca 2019. omogućit će se i preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom obliku putem internetske stranice sudskog registra.

Čekanja će se znatno skratiti i zahvaljujući odluci prema kojoj će sud za svaku urednu i potpunu prijavu morati donijeti odluku o upisu u sudski registar unutar pet radnih dana (umjesto dosadašnjih 15). Ukida se i mogućnost rezervacije imena tvrtke.

Vjeruje se kako će ove nove mjere potaknuti razvoj poduzetništa, posebice kod mladih.