U prethodnom članku o izvorima financiranja startup projekta vezanom za financiranje poduzetničkog pothvata smo se osvrnuli na najčešće načine kojima možete doći do sredstava potrebnih za pokretanje poslovanja. S obzirom na broj upita koji nam svakodnevno pristiže na tu temu, sastavili smo za vas popis institucija i programa namijenjenim financiranju projekata malog i srednjeg poduzetništva.

Kada se radi o poticajima za osnivanje malih i srednjih poduzeća, na raspolaganju su vam sljedeće mogućnosti:

 

1.Bespovratne potpore za razvoj poduzetništva

 

2.Kreditiranje po subvencioniranim kamatnim stopama

  • Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO;
  • Hrvatska banka za obnovu i razvitak – HBOR
  • Poslovne banke;

 

3. Edukacija i poticaji za otvaranje obrta ili tvrtke

 

4. Program potpora za poljoprivredu i ribarstvo

Ukoliko ste kao primarnu djelatnost odabrali poljoprivredu, savjetujemo da proučite Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje  2014. – 2020. (popis mjera s osnovnim informacijama)  koji obuhvaća sveobuhvatni popis mjera, projekata i poticaja namijenjenim savjetovanju, ulaganju u mehanizaciju, ekološki uzgoj itd. Aktualne informacije za ostvarivanje poticaja kao i aktualne natječaje možete pratiti na stranicama  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju , Ministarstva poljoprivrede  i Programa ruralnog razvoja  .

 

5. Fondovi Europske Unije

Ukratko, EU fondovi funkcioniraju kao financijski instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama. Jedna od najznačajnijih politika je kohezijska politika za koju je Europska unija u financijskom razdoblju 2014. – 2020. izdvojila 376 milijardi eura iz proračuna.  Kohezijska politika Europske unije financira se iz 3 fonda: Kohezijski fond, Europski socijalni fond  te  Europski fond za regionalni razvoj. Važno je spomenuti da osim navedenih, u financijskoj perspektivi 2014. – 2020. na raspolaganju su Vam i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, kao i Europski fond za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. Aktualne natječaje vezane za navedene strukturne fondove možete pratiti na web stranici www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1323 .

Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali odluku o izvorima financiranja vašeg poslovnog projekta te podsjećamo kako nam se u bilo koje vrijeme možete obratiti s pitanjima, prijedlozima i komentarima putem  e-maila ili naše Tilio Facebook stranice .

Vaš Tilio.hr tim