Za uspjeh vašeg obrta ili tvrtke jedna od ključnih stvari je puna kontrola nad troškovima čak i u doba blagostanja, a pogotovo tijekom izazovnih mjeseci koji nas čekaju ove jeseni i zime…

 

Pokrenuti vlastitu tvrtku ili obrt velika je stvar koja vam donosi slobodu i priliku zaraditi značajan novac, ali i pregršt odgovornosti, jer uspjeh poslovanja ovisi isključivo o vama i vašim upravljačkim sposobnostima

Jedna od ključnih stvari svakako je kontrola troškova koja mora biti sustavna i potpuna, jer upravo ovaj aspekt poslovanja može biti izuzetno problematičan i to na više načina. Uostalom, svjedočili smo propasti nekih velikih i malih tvrtki koje su imale izniman potencijal i dobro poslovale, no njihovi upravljači nisu dovoljno brinuli o držanju rashoda pod kontrolom, što se pokazalo kobnim.

Kontrolirati troškove posebno je izazovno u teškim vremenima kakva prema procjenama stručnjaka dolaze ove jeseni i zime, zbog globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Čeka nas smanjena potrošnja u društvenoj zajednici, što će utjecati na rezultate poslovanja većine tvrtki i trebat će još bolje raspoređivati svoja sredstva.

No, najteža vremena mogu biti i prilika za iskorak u načinu na koji vodite svoj obrt ili tvrtku, ako ste spremni na nužne promjene. Neke od njih imat će značajan utjecaj na vaše rashode i pomoći vam da troškove držite čvrsto pod kontrolom…

 

Postaviti jasne ciljeve i realne planove

 

Uspjeh vašeg poslovanja definitivno prije svega ovisi o postavljanju čvrstih ciljeva i o vašem strateškom planu djelovanja, na godišnjoj, kvartalnoj i mjesečnoj bazi. To je nešto što treba izraditi i osmisliti na temelju realne procjene situacije i ništa ne prepuštati slučaju.

Vaši ciljevi ne samo što moraju biti relevantni i ostvarivi, već također specifično definirani i mjerljivi te određeni vremenskim razdobljem. Istraživanje tržišta te dobra procjena prednosti i nedostataka vaše usluge ili proizvoda, kao i potencijalnih prilika te opasnosti odigrat će važnu ulogu.

Samo na temelju tako postavljenih ciljeva moguće je izraditi poslovni plan u kojeg se možete pouzdati što će zadržati i vaše troškove pod kontrolom te ćete ih moći detaljno pratiti kroz željeno vremensko razdoblje.

 

Oprez pri procjenama troškova

 

Biti klasa optimist uvijek je opasno u vođenju poslovanja, jer opreza nikad dosta kad se jednom nađete na tržištu te svojim odlukama odlučujete o sudbini svojeg obrta ili tvrtke.

Jedna od najvećih pogrešaka koju rade poduzetnici je kriva procjena troškova koji katkad ispadnu čak i dvostruko veći od planiranih. Posebno oprezan treba biti u doba gospodarske krize, kada prognozu prihoda ne možete donositi na temelju rezultata prethodne, potpuno drukčije godine.

Zbog toga pri planiranju troškova uvijek treba biti konzervativan i dati svojem poslovanju priliku opstati čak i ako zarada od prodaje ne bude u skladu s očekivanjima. Najveći oprez svakako treba postojati pri ulasku u nova ulaganja vezano uz širenje poslovanja, a procjenu valja donijeti na temelju što preciznijih informacija, jer upravo takvi potezi trenutno mogu biti pozitivna prekretnica za vašu tvrtku ili obrt, ali i predstavljaju daleko najveći rizik.

 

Upoznati se sa zakonima, olakšicama i potporama

 

Živimo u zakonima uređenoj zajednici, u kojoj svaki vlasnik tvrtke ili obrta ima svoje obveze prema državi, ali i određena prava. Baš zbog toga izuzetno je bitno što bolje se upoznati sa zakonodavnom stranom poslovanja, kao i s aktualnim olakšicama i poticajima koji mogu biti razlika između zarade ili gubitka na godišnjoj razini.

Državnih potpora će uvijek biti, a posebno u doba gospodarske krize. Ako je baš vaša djelatnost trenutno kvalificirana dobiti financijsku podršku države, a samim time i rasterećenje troškovnika, to morate iskoristiti pa makar i uz iscrpljujuće prikupljanje dokumentacije, na što morate računati u ovakvim procesima.

Važnu ulogu u kontroli troškova svakako ima i vaše računovodstvo. Vješti knjigovođa znat će kako iskoristiti poznavanje zakona kako biste smanjili troškove i na efikasniji način koristili svoj novac. Treba vam podrška stručnjaka koji ne samo što poznaju zakonski okvir, već i pridaju pažnju specifičnim aspektima vaše poslovanja, a upravo to nudi računovodstveni servis Mihovil Iva d.o.o., s preko 20 godina iskustva u svom poslu.

 

Okrenuti se preciznijem tipu oglašavanja

 

U doba krize budžet za oglašavanje u pravilu smanjuju gotovo svi poslovni subjekti, no to ne mora nužno značiti i lošije rezultate. Naime, nekad je samo potrebno promijeniti komunikacijski kanal te prijeći na efikasniji oblik marketinga.

Drugim riječima, skupo televizijsko i novinsko oglašavanje koje vam nikad ne garantira konkretne rezultate valja zamijeniti s internetskim koje je postalo pravi hit u 2020. godini. Zahvaljujući mogućnosti preciznog oglašavanja pred potencijalnim kupcima koji pokazuju zanimanje upravo prema vašem proizvodu ili usluzi, digitalni marketing drastično smanjuje vaše troškove i drži ih čvrsto pod kontrolom.

Bilo da koristite Googleovu oglašivačku mrežu, društvene mreže ili neki treći internetski oglasni prostor, ako je vješto realiziran, digitalni marketing donosi rezultate koji uz znatno manji budžet mogu biti i dvostruko bolji od oglašavanja putem tradicionalnih komunikacijskih kanala!

 

Razmisliti o modernizaciji

 

Kriza je svakako idealna prilika za modernizaciju različitih aspekata poslovanja. Bilo kakav automatizam koji dugoročno smanjuje troškove je dobrodošao, a posebno ako se radi o promjeni koja bi mogla drastično reducirati vaše rashode i odvesti vas u sasvim novi svijet poslovnih prilika.

Jedan takav oblik modernizacije svakako je online trgovina koja u Hrvatskoj doživljava pravu eksploziju nakon karantene u ožujku i travnju. Domaći kupci su uočili prednosti kupovine na Internetu i počeli pratiti svjetske trendove pa danas u hrvatskim web shopovima možete naći gotovo svaki artikl koji poželite.

Dovoljno je reći da za web trgovinu ne plaćate troškove najma niti režije, a nije vam potreban niti blagajnik za pultom kao ni dobar dio glomazne opreme, karakterističan za fizičke poslovnice. A ako znamo da se predviđa udio e-commercea veći od 20% u svjetskoj maloprodaji u godinama koje dolaze, jasno je o kakvom se poslovnom potencijalu radi koji je kao stvoren za držanje troškova pod kontrolom.

Naravno, da bi funkcionirao kako treba i donosio upravo onakve rezultate kakvima se nadate, izradu web shopa treba prepustiti profesionalcima, baš onakvima kakvi su vam na usluzi u Virtualnoj Tvornici.

Ne samo što ćete dobiti oku ugodan dizajn vaše online trgovine i funkcionalnost prema najvišim standardima struke, već ćete na raspolaganju imati i pomoć oko vođenja iznimno efikasnog digitalnog marketinga, što je definitivno dobitna kombinacija za vaše poslovanje u vremenima koja dolaze!