Već smo pisali o korisnim aplikacijama za organizaciju rada, uštedu vremena te jasnu podjelu poslova među članovima tima, poput Asane. No, dobrih softvera nikad dosta, pa je tako došlo vrijeme da vam predstavimo još jednu besplatnu inačicu virtualnog organizacijskog alata – Trello.

A Trello je?

Najkraće rečeno, Trello je alat za suradnju koji organizira vaše projekte u smislene cjeline pomoću tzv. ploča ili panoa. Već jednim pogledom, Trello će vam na jednostavan i transparentan način dati odgovore na pitanja poput: o čemu se radi, tko radi i u kojoj fazi izvršavanja se neki zadatak nalazi.

Zamislite bijelu ploču, ispunjenu popisima raznobojnih post-it bilješki, gdje svaka bilješka predstavlja zadatak za vas i vaš tim. Sada zamislite da svaka od tih bilješki može sadržavati fotografije, privitke iz drugih izvora podataka kao što su BitBucket ili Salesforce, razne dokumente te prostor predviđen za komentiranje i suradnju s ostalim članovima tima. Sada zamislite da tu ploču možete ponijeti bilo gdje na pametnom telefonu ili joj pristupiti s bilo kojeg računala putem weba. Zamislite sve to i zamislili ste Trello!

 

Prednosti i nedostaci

Kao osnovnu prednost izdvojit ćemo cijenu. Osnovna inačica potpuno je besplatna te sasvim dovoljna za uspješnu organizaciju i praćenje rada unutar manje tvrtke. Budući da je riječ o online servisu, svojim zadacima možete pristupiti s bilo kojeg računala, mobitela ili tableta, a označavanje pomoću različitih boja koje sami možete birati omogućit će vam da na vama logičan način obilježite zadatke vezane za različite klijente prema, primjerice, boji njihova vizualnog identiteta. Čitav servis je izrazito jednostavan za korištenje, a i ekološki prihvatljiviji od pisanja zadataka na papir.

S druge strane, da bi Trello imao ikakvog smisla, morate steći naviku redovitog unošenja zadataka te svakog napretka ili izmjene u zadacima. Isto vrijedi i za vaše suradnike. Prema tome, Trello možda nije najbolja opcija za osobe koje po prirodi nisu organizirane i sklone rutini ili je pak odlična prilika da to, uz malo truda, postanu. Također, njegova jednostavnost koju većina vidi kao veliku prednost, pojedincima je pretjerana te smatraju kako struktura aplikacije ne može adekvatno popratiti složenost njihova posla. Naposljetku, ukoliko se iz bilo kojeg razloga odlučite koristiti plaćenu verziju, a dio ste povećeg tima, ta odluka bi vas mogla skupo koštati. Naime, kod plaćenih verzija trošak se obračunava prema broju korisnika.

Ako vas Trello ipak nije dovoljno privukao, ne brinite jer postoje još deseci aplikacija iste namjene. Vjerujemo kako svaki tim može pronaći onu najbolju za sebe, pa makar iz više pokušaja.