Jedna od najvažnijih lekcija koje smo naučili u 2020. godini je isplativost ulaganja u izradu online trgovine, čija popularnost u Hrvatskoj iz dana u dan raste, ponajviše zbog značajnih prednosti u odnosu na fizičku trgovinu!

Kao što ste vjerojatno primijetili, u Hrvatskoj je posao dostave u posljednje procvjetao. Dostavni kamioni, automobili, bicikli pa čak i romobili jure oko nas na sve strane, a razlog tome sasvim je jasan. Ljudi sve više naručuju online pa kurirske službe imaju pune ruke posla.

Sve je krenulo eksplozijom online prodaje gotove hrane, da bi nakon toga uzlet doživjele i online trgovine zdravih namirnica. U isto vrijeme rast su bilježile i web trgovine elektronike, proizvoda za djecu i bebe, alata, cipela i haljina, uz nezaobilazno online plaćanje hotela i privatnih smještaja, avionskih karti pa i brojnih usluga, od wellnessa do edukacija.

Drugim riječima, uoči neizvjesne jeseni koja će mnogima u Hrvatskoj predstavljati veliki izazov, web shopovi su postali hit i potencijalno spasonosno rješenje pa svaki obrtnik ili vlasnik tvrtke mora razmisliti o njihovoj implementaciji u poslovanje, jer bez prodaje svojih proizvoda ili usluga online, propušta više nego što može zamisliti!

 

Jednostavnost i niski troškovi online trgovine

 

Da je netko prije 20 godina rekao da ćemo se u budućnosti moći baviti prodajom bilo kojeg proizvoda bez visokih troškova najamnine i režija, bez glomazne opreme i blagajnika na kasi pa čak i bez skladišta, nitko mu ne bi vjerovao.

No, sada živimo u eri eTrgovine i sve se promijenilo. Bilo da se odlučite online prodavati vlastite proizvode ili preprodavati tuđe, čak i bez skladištenja (tzv. dropshipping), web shop je rješenje koje će vam drastično sniziti troškove poslovanja. To može biti vaše jedino poslovno rješenje, a također i odličan dodatak poslovanju jer se pokazalo da uz web shop paralelno raste i prodaja u fizičkim poslovnicama.

Da, troškovi uz online trgovinu definitivno padaju, ali ima još jedna stvar iznimno privlačna ambicioznim obrtnicima i vlasnicima tvrtki. Naravno, radi se o jednostavnosti snalaženja u samom sustavu za vođenje poslova, što omogućuju današnje popularne ecommerce platforme, poput WooCommercea ili PrestaShopa.

Uz malu pomoć vrhunskih profesionalaca za izradu web trgovine, poput onih kakvi su vam na usluzi u Virtualnoj Tvornici, dobit ćete na raspolaganje vaš online izlog pun pregledno kategoriziranih proizvoda, odnosno web stranicu s CMS sustavom prilagođenom vašem brendu i načinu poslovanja.

Jedna od prednosti web shopa svakako je detaljna analiza uspješnosti prodaje u odnosu na broj posjetitelja stranice koju ćete uvijek imati pred sobom, kao i popis najprodavanijih proizvoda, uz konkretne brojke. Sve to uz jednostavno upravljanje inventarom i fizičkim zalihama te organiziranje proizvoda prema cijeni, nazivu ili inventaru.

Integracijom s vodećim pružateljima platnih usluga kupcima ćete omogućiti i neograničeni broj opcija plaćanja poput kartičnog, virmanskog ili plaćanja pouzećem, a putem web shop poslovanja također ćete lakše pristupiti neograničenom broju kurirskih službi i bez ikakve brige dostavljati svoje proizvode gdje god poželite. Sasvim dovoljno razloga za preseliti svoje poslovanje online!

 

Web shop i internetski marketing su savršena kombinacija

 

Kada jednom postavite svoju online trgovinu na noge, vrijeme je da vaša ciljana publika sazna za nju. Web trgovine i digitalni marketing definitivno su kao stvoreni jedno za drugo, savršena formula za uspješno poslovanje, uz troškove koje je uvijek moguće imati pod kontrolom.

Zašto internetsko oglašavanje? Zato što će do vas putem tražilica ili direktnim linkovima doći ograničen broj kupaca pa time ostajete daleko od punog potencijala vaše web trgovine.

Dobra je vijest što su online trgovine idealne za oglašavanje na Googleu, bilo kao plaćeni oglas na tražilicama ili na oglasnim prostorima milijuna web stranica, dok također ima pregršt načina kako efikasno oglašavati vaše proizvode na društvenim mrežama te podići svijest o vašem brendu na još višu razinu.

Što je najbolje, dovoljno je detaljno poznavanje vlastitih kupaca i njihovo precizno ciljanje kako bi troškovi oglašavanja u digitalnom svijetu ostali niski, a vaši prodajni rezultati svejedno impresivni. Ako ne znate kako istražiti tržište, pronaći željenu publiku i podići vaš internetski marketing na zdrave noge, tu je također Virtualna Tvornica i njezin digitalni tim koji će vam zasigurno pomoći!

 

Spasonosno rješenje za dugoročni uzlet

 

Karantena u ožujku i travnju kojoj smo svjedočili u Hrvatskoj pokazala je da se naš život definitivno seli u virtualni svijet i da većina nas neće samo raditi online, već i – kupovati!

Kao da nisu bili dovoljni udarci koje im je dosad servirala 2020. godina, pred obrtnicima i vlasnicima tvrtki ove jeseni novi su ozbiljni izazovi, zbog najavljene gospodarske krize kojoj zasad ne znamo ni opseg ni težinu.

Baš iz tog razloga svatko tko želi samostalno poslovati mora razmisliti o modelu poslovanja koji će njegovoj tvrtki ili obrtu dati najveću šansu za opstanak do kraja godine te priliku za uzlet u 2021. godini.

Web shop je svakako jedno od najboljih rješenja u želji za modernizacijom poslovanja i smanjivanjem troškova, a u kombinaciji s digitalnim marketingom može zaista predstavljati prekretnicu i stvoriti zdrave temelje za dugoročni rast.