Iako smo u ovom, trenutno najpopularnijem obliku poslovanja za mlade poduzetnke već pisali, ne zaboravimo da svako vrijeme nosi svoje promjene pa su se i pojedini uvjeti poslovanja paušalnih obrta s početkom ove godine promijenili.

 

Ponovimo – što je to paušalni obrt?

Osnovna razlika između paušalnog i svih ostalih vrsta obrta nalazi se u jednoj stavci, a to je plaćanje poreza, koje se kod ovog obrta provodi kvartalno – jednom u 3 mjeseca. Visina poreza određuje se paušalno, prema visini prihoda obrta ostvarenih u prošloj kalendarskoj godini. Oni koji tek otvaraju obrt, kod otvaranja će prema predviđenim prihodima izabrati svoj paušalni razred za prvu godinu poslovanja, a eventualne nadoplete izvršit će po obračunu poreza.

Bitno je ne miješati pojam poreza i doprinosa. Dok porez plaćate 4 puta godišnje, doprinose za sebe i svoje zaposlenike ste dužni uplatiti svakog mjeseca, do 15. u mjesecu. Kod kašnjenja s uplatom doprinosa, obračunat će vam se zatezne kamate.

Za sve one koji ovaj tekst čitaju jer razmišljaju o pokretanju vlastitog obrta, spomenimo da je paušalni obrt moguće otvoriti i putem sustava e-građani.

 

Što se promijenilo, a što je ostalo isto?

Ono što se u značajnijoj mjeri nije mijenjalo u odnosu na 2018. jest sama regulacija poslovanja. Pojednostavljeno, Zakoni koji se odnose na paušalne obrte ostali su isti, a time i paušalni razredi kojim se određuje visina poreza kojeg obrtnik mora platiti.

Ono što se, pak, je promijenilo je datum do kojeg ste dužni uplatiti eventualno utvrđenu razliku u visini poreza. To će se dogoditi ako vaša zarada prijeđe nivo kojeg ste predvidjeli (kod prve godine poslovanja obrta) ili ako vaša zarada dosegne viši razred nego li u toku prethodne poslovne godine (kod druge i svake iduće godine poslovanja obrta). Prema novom pravilniku, razlika obračuna poreza uplaćuje se s danom podnošenja PO-SD obrasca (kojeg ste dužni podnositi), a najkasnije do 15. siječnja.

Druga bitna promjena dogodila se u visini doprinosa. Obrtnici paušalisti kojima je to jedino zanimanje (dakle, ne vode se kao zaposleni kod druge pravne osobe) obvezni su plaćati doprinose za obvezna osiguranja, a od 2019. godine ukinuti su doprinosi za zapošljavanje i zaštitu zdravlja na radu. Ukoliko niste sigurni kako pravilno izračunati iznos doprinosa, predlažemo da konzultirate kalkulator doprinosa za paušaliste.

Iako je paušalni obrt jedan od povoljnijih oblika poslovanja, ukoliko o poduzetničkim vodama razmišljate zbog djelatnosti kojom ćete se baviti samo dio godine, svakako prije konačne odluke proučite i mogućnost otvaranja sezonskog obrta.