Nastavno na prethodni post objavljen početkom siječnja gdje smo predstavili najznačajnije potpore za samozapošljavanje koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje kao jednu od mogućnosti pribavljanja početnog kapitala za vašu novu tvrtku ili obrt –  donosimo novosti koje se tiču izmjena u sklopu navedene mjere dostupne svima vama kojima su potrebna financijska sredstva za otvaranje tvrtke ili otvaranje obrta. S obzirom na to da ovaj set potpora za samozapošljavanje obuhvaća značajne promjene u odnosu na 2016. godinu – nastavite čitati i saznajte sve potrebne informacije o tome ostvariti pravo na bespovratna financijska sredstva za pokretanje vlastitog posla.

Da ponovimo –  riječ je o državnim potporama koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Prva u nizu novosti odnosi se na to da je od sada u svim regionalnim uredima Zavoda osigurana stručna podrška pri izradi poslovnog plana, upućivanje na edukacije kao i informacije o drugim davateljima potpora.

 

Novosti u potporama za samozapošljavanje – ožujak 2017.

Kao što smo napomenuli, ova potpora za zapošljavanje namijenjena je svim nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciju Zavoda, a koje su u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje prošle propisane aktivnost vezane uz samozapošljavanje.

Za razliku od 2016. godine, ovim setom poticaja za samozapošljavanje povećan iznos bespovratne subvencije koji se sada kreće u rasponu od 35.000 kn, odnosno do 45.000 kn ako se odlučite na još jednu novu mogućnost, a to je kombinacija s mjerom stručnog osposobljavanja za rad.

U slučaju da bespovratna sredstva želite uložiti u otvaranje tvrtke i zapošljavanje djelatnika, najviši iznos za koji se možete aplicirati iznosi 140.000 kn (za najviše četiri osobe), dok je kod otvaranje obrta ili slobodne profesije gornja granica 70.000 kn (za dvije osobe).

 

Uvjeti za ostvarenje prava na dodjelu bespovratnih sredstava

Kada se radi o mjerama vezanim za samozapošljavanje, Zavod za zapošljavanje propisuje određene uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se mogli aplicirati za dodjelu bespovratnih potpora za pokretanje novog posla , a to su:

  • Izradili ste poslovni plan iz kojega je vidljivo održivost poslovne ideje;
  • Prošli ste sve propisane aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje;
  • Imate izrađen troškovnik iz kojega je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta;
  • Troškovi navedeni u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti (kao što su, primjerice: nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci).

Osim navedenih uvjeta,  prijavi za dodjelu potpore obavezni ste priložiti i dokumentaciju koja se sastoji od sljedećih dokumenata:

  • Zahtjev – propisani obrazac;
  • Poslovni plan s Troškovnikom – propisani obrazac;
  • Izjava o korištenju potpora male vrijednosti;
  • Izjava o nepodmirenim obvezama;
  • Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe;
  • Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva.

Za kraj, ističemo kako, ako ostvarite pravo na bespovratna financijska sredstva za pokretanje vlastitog posla, potporu možete koristiti u trajanju od 12 mjeseci.

Iz navedenih novosti vezanih za potpore za samozapošljavanje može se reći da poduzetničke prognoze za sada djeluju optimistično – značajno viši iznosi potpora, činjenica da je potporom obuhvaćeno više osnivača tvrtke / obrta te mogućnost kombinacije s mjerom stručnog osposobljavanja daje naslutiti kako su se počeli ostvarivati značajniji koraci u smjeru jačanja gospodarstva te prepoznavanja malih i srednjih poduzetnika kao pokretača pozitivnih ekonomskih promjena u Hrvatskoj.

Napominjemo kako je ovaj tekst isključivo informativnog karaktera te savjetujemo da prije nego što podnesete prijavu za dodjelu bespovratnih sredstava za pokretanje vlastitog posla detaljno informirate u regionalnom uredu Zavoda za zapošljavanje, odnosno s vašim savjetnikom za zapošljavanje.

Cijeli Tilio.hr tim vam želi puno sreće, upornosti i strpljenja pri ostvarivanju prvih koraka u smjeru pokretanja vlastitog posla te podsjećamo kako nam sva pitanja, nedoumice, komentare i prijedloge možete slati putem društvenomrežnih profila Tilio.hr Facebook  ili na e-mail tilio@tilio.hr .

 

Izvor podataka korištenih u tekstu: Hrvatski zavod za zapošljavanje