Imate li vlastiti posao, jedna od važnih stavki je vođenje računovodstva, što nerijetko podrazumijeva i zapošljavanje vlastitog knjigovođe (što je zapravo najskuplje rješenje).

Neke tvrtke ne mogu ili jednostavno ne žele takav dodatni trošak u svojoj administraciji, pa radije iznajmljuju knjigovodstvene servise.

Međutim, razvojem brzine i dostupnosti interneta, danas tip knjigovodstva kakvog smo nekad znali sve brže predaje prioritet online knjigovodstvu.

Online ili klasično knjigovodstvo?

ePoslovanje sve više postaje dio poslovanja u svim sektorima. Razlozi su jednostavni: brzi i jednostavan pristup podacima, uštede i ubrzavanje poslovnih procesa, izbacivanje iz korištenja gomile papira i nepotrebnih odlazaka u banke.

Veliki broj dokumentacije i poslovnih procesa potrebno je svaki dan obraditi, a zahvaljujući internetu i online software rješenjima, nema više kašnjenja s obradom dokumentacije, čestih pogrešaka ili odlazaka u knjigovodstvene servise gdje morate osobno dostaviti dokumente.

Sve se to mijenja prelaskom na Online knjigovodstvo.

Prednost online knjigovodstvenih programa

Ako koristite isti program kao i vaš knjigovođa, nećete imati potrebu dostavljanja izlaznih faktura u knjigovodstveni servis, jer se one već nalaze u knjigovodstvenom programu. Ulazni pak dokumenti šalju se putem e-maila u knjigovodstveni servis te nema potrebe za osobnom dostavom dokumenata na lokaciju servisa, a originale firma arhivira kod sebe. Dostavljene dokumente knjigovođa “uploada” u knjigovodstveni program, te ih korisnik u bilo kojem trenutku može pogledati te provjeriti jesu li obrađeni i proknjiženi, bez potrebe za listanjem po registratorima.

Cilj ovakvih programa je da korisnik ima uvid u knjigovodstveni program i vlastito financijsko poslovanje iz udobnosti svog ureda i ne mora posebno tražiti informacije i papirnate izvještaje od knjigovođe.

Prednost ovakvih knjigovodstvenih programa također je i u tome što možete ugovoriti mjesečno plaćanje naknade za korištenje, bez potrebe za velikim početnim izdacima za software i to je svakako jeftinija opcija.

Ukratko, ovo su samo neke od usluga koje pružaju bolji knjigovodstveni servisi:

 • izrada računovodstvene politike i kontnog plana prema specifičnim potrebama svakog klijenta
 • vođenje financijskog knjigovodstva: dnevnika i glavne knjige
 • analitičko knjigovodstvo i pomoćne knjige – dugotrajna imovina (osnovna sredstva) s obračunom amortizacije, salda-konti kupaca, salda-konti dobavljača, blagajne, knjige putnih naloga i ostalog prema Vašim specifičnim potrebama
 • knjiženje ulaznih (URA) i izlaznih (IRA) dokumenata te njihova klasifikacija
 • popunjavanje izvještaja za potrebe državnih institucija
 • rekapitulacije potraživanja i obaveza
 • izrada poreznih evidencija
 • platni promet
 • fakturiranje
 • dostava i preuzimanje dokumentacije
 • dostupnost podataka 24/7

Shvaćate li sada razliku između klasičnog knjigovodstvenog servisa i online servisa?

Klasični knjigovodstveni servis vam mora biti negdje u blizini jer dokumentaciju morate sami nositi u servis i to , naravno, samo tijekom radnog vremena. Zapravo, sva se komunikacija sa servisom mora odvijati tijekom radnog vremena. Zatrebaju li vam neki izvještaji, to onda morate unaprijed najaviti kako bi knjigovođa ih stigao pripremiti.

Takvi klasični servisi svu vašu dokumentaciju imaju kod sebe, što znači da i vi morate voditi svoju evidenciju ako želite uvijek imati pristup pregledu poslovanja (ili raditi kopije svakog papira).

Online knjigovodstveni servisi mogu biti bilo gdje jer se sve odvija putem interneta i elektronskim putem. Takvi programi vam omogućavaju izradu potrebne dokumentacije za sve aspekte poslovanja: uvod izvoda, primke, evidencija zaliha, vođenje robnog knjigovodstva… doslovno sve što treba za poslovanje bez obzira čime se bavite.

Velika je prednost i to što su vam u bilo koje doba dana dostupni svi izvještaji koji vam trebaju, a svi vaši podaci dobro su zaštićeni ako koristite naprednije lozinke i korisnička imena kojima se spajate u program knjigovodstvenog servisa.

Pravodobna informacija i usporedba različitih podataka danas je vrlo važna za poslovanje, a online knjigovodstveni servisi imaju upravo tu prednost – brzinu dobivanja informacija, kompletan pregled poslovanja i još su vam ti podaci dostupni bilo kad, svaki dan, 24/7.

Cijena on line knjigovodstva je u pravilu niža, ponekad i za 50 posto. Evo jedan konkretan primjer, knjigovodstveni servis contest.hr  uz veliku opciju usluga (računovodstvo, revizija, savjetovanje, virtualni ured…) kad posluje s tvrtkom koja ima isti program u kojem mogu raditi i knjigovodstveni servis i firma, to omogućava znatno veću veća fleksibilnost i mogućnost dogovora tko će preuzeti koji dio poslova. Firme po želji mogu preuzeti dio koji se odnosi na izradu i unos dokumenata (uz odgovarajuću podršku servisa), a knjigovodstveni servis u tom slučaju odrađuje kontrolu i stručne knjigovodstveno-računovodstvene poslove, izvještaje, završni račun itd.

Isto tako, contest.hr u potpunosti je iskoristio sav potencijal online knjigovodstvenog servisa, tako da uz 30% popusta za novoosnovana društva u prva tri mjeseca poslovanja – uz osobni pristup prilagođen svakom klijentu kroz specijalizaciju usluga i izvještaja – dostava dokumentacije nikad nije bila jednostavnija elektronički, putem cloud servera.