Financijska sredstva dobro će doći svakom poduzetniku, a posebno onom koji se nalazi na počecima razvoja svog poslovanja. Možda ste već čuli za program EUREKA, a ako niste svakako biste trebali. U nastavku potražite sve uvjete i rokove za podnošenje prijava za dodjelu sredstava u 2019.

EUREKA – ukratko

Institucija koja stoji iza ovog programa dodjele potpora je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Osim pružanja financijske podrške, cilj projekta je i poticanje malih i srednjih poduzeća na suradnju s inozemnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti. Smatra se kako poticanje tvrtki na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja jača njihov inovacijski potencijal. Suradnjom i ujedinjavanjem resursa poduzetnika iz različitih zemalja povećava se i mogućnost stvaranja proizvoda te usluga koje će biti konkurentne na globalnom tržištu.

Tko se može prijaviti?

Program je namijenjen malim, srednjim i velikim trgovačkim društvima, a dodijeljena sredstva mogu se koristiti za razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa. Prema Hrvatskim nacionalnim pravilima, obrti i fizičke osobe nisu u mogućnosti prijaviti se za dodjelu ovih potpora.

Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici tvrtke, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu niti biti njegov glavni nositelj. Budući da se projekti u okviru EUREKA programa financiraju iz nacionalnih proračuna, svaka država zadržava pravo definiranja vlastitih pravila o dodjeli sredstava.

Korisnik programa (svi hrvatski partneri na projektu) može u određenom trenutku imati samo jedan ugovoren projekt u fazi implementacije (projekt u toku). Novo ugovaranje drugog EUREKA projekta ovisi o uspješno završenom prethodnom projektu i ne može se provesti prije nego li je prethodni projekt dovršen.

Budući da su EUREKA projekti međunarodne suradnje, u svaki projekt moraju biti uključene minimalno dvije zemlje članice inicijative. Partneri na projektu moraju biti iz najmanje dvije različite zemlje. Ako više partnera projekta dolazi iz Hrvatske, određuje se glavni hrvatski partner.

Svi partneri na projektu čine konzorcij u kojem ni jedan natjecatelj ili zemlja ne smije biti odgovoran za više od 75 % ukupnih troškova projekta.

Prijave i visina potpore

Maksimalan iznos kojeg hrvatski partner može dobiti po projektu iznosi 200 tisuća eura. Visinu potpore koja će se u svakom pojedinačnom slučaju dodijeliti određuje HAMAG-BICRO. U pravilu, odobrava se pokrivanje izdataka direktno vezanih za razvoj projekta.

Priprema projekta sastoji se od dostave sljedećih dokumenata:

  • EUREKA Obrasca za prijavu (eng. EUREKA Project Form – EPF),
  • Konzorcijskog ugovora,
  • EUREKA poslovnog plana – EPP (zajedno sa prilozima EPP).

Prijave se zaprimaju poštom, unutar dva natječajna kruga. Prvi krug završava 6. svibnja, a drugi 2. rujna 2019. godine. Za sve detalje prijava, svakako proučite mrežne stranice HAMAG-BICRO-a. Sretno!