U današnje vrijeme više zaista nije teško pokrenuti vlastito poslovanje. Ako već imate ideju, istražili ste tržište, razradili ste održivi poslovni i marketinški plan – čestitamo, na dobrom se putu prema pokretanju uspješnog poslovanja!

Jedno od najčešćih pitanja koji si budući poduzetnici postavljaju zasigurno je – koji gospodarski oblik otvorit – trgovačko društvo ili možda obrt?
Što je prikladnije djelatnosti kojom se namjeravate baviti, koji su uvjeti i financijske obveze, koja ulaganja zahtijevaju te u konačnici što je najpovoljnije obliku poslovanja koji planirate obavljati.

Nijedan potez nije pogrešan, no važno je na samome početku utvrditi potencijalne mogućnosti i uvidjeti koje su najprihvatljivije opcije koje se uklapaju u vašu poduzetničku viziju. U nastavku vam donosimo neke osnovne razlike i troškove za osnivanje najčešćih oblika poslovanja.

D.O.O., J.D.O.O. ILI OBRT – TROŠKOVI OTVARANJA

Prilikom osnivanja društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) trebat ćete podmiriti troškove javnog bilježnika, odvjetnika, naknade za trgovački sud, biljege i još neke manje sitnice te troškovi osnivanja tvrtke mogu iznositi i do 3.500 kuna, dok će kod osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) iznos troškova iznositi najvjerojatnije oko 800 kuna. Razlika između ova dva oblika poduzeća je i u temeljnom kapitalu te za osnivanje d.o.o.-a treba uplatiti i temeljni kapital u iznosu od 20.000 kuna, dok za j.d.o.o. trebati izdvojiti tek 10 kuna.

Kada se radi o osnivanju obrta, troškovi njegova otvaranja su najniži te iznose između 350 i 600 kuna. U to ulazi upis obrta u obrtni registar, izrada pečata, solemnizacija bjanko zadužnice kod javnog bilježnika i slično.

No, prije nego krenete u process otvaranja vlastitog poslovanja, svakako je potrebno dobro promisliti o računovodstvenom servisu.

RAČUNOVODSTVENI SERVIS NA KOJI SE MOŽETE OSLONITI

Ako ne dolazite iz branše financija, odnosno ukoliko niste računovodstveni stručnjak, svakom budućem poduzetniku svakako toplo preporučamo da ove poslove ipak prepusti stručnom knjigovodstvenom servisu. Profesionalni servisi obavljat će usluge vođenja poslovnih knjiga, vodit će profesionalnu brigu o Vašem poslovanju te će individualno prilagoditi pristup svim Vašim poslovnim potrebama.

Zadatak knjigovodstvenog ili računovodstvenog servisa danas nije nimalo lagan, ono zahtijeva puno više znanja od klasičnog administratora papirologije. Ono što moderni poslovni subjekti trebaju defitnitivno su profesiolani i pouzdani partneri iz područja računovodstva s obzirom na to da je zakonski okvir sve napredniji, kao i sam tijek poslovanja. Profesionalna računovodstvena praksa uključuje svakodnevno učenje i baratanje modernom tehnologijom te znanjima I zakonskih okvira koje spada pod računovodstvo i financije u cjelini.

Prilikom pronalaska odgovarajućeg računovodstvenog servisa za Vaše poslovanje vodite računa da pokriva sve što je Vama potrebno, bilo da otvarate obrt ili poduzeće.
Neki od dugogodišnjih servisa koji se mogu pohvaliti stručnim radom iz područja knjigovodstva i računovodstva jest Mihovil Iva d.o.o., iza kojeg stoji preko 15 godina rada, neprestano učenje i nadograđivanje te brojni zadovoljni klijenti i njihovi uspješni poslovni pothvati.

Očituju se vrhunskom uslugom vođenja poslovnih knjiga, profesionalna briga o Vašem poslovanju te individualno prilagođeni pristup potrebama upravo Vašeg poslovanja. Individualni pristup i poznavanje Vašem poslovnja izrazito je bitan segment na koji svakako treba pridati veliku važnost. Ovaj računovodstveni servis svojim profesionalnim pristupom i radom klijentima olakšava poslovanje pružajući financijsku i zakonsku sigurnost u skladu s aktualnim zakonskim propisima, pravilnicima i računovodstvenim standardima. Vrlo je važno imati pouzdani računovodstveni oslonac koji će Vas u svakome trenutku moći adekvatno savjetovati vezano uz financijske i poslovne prilike, dati relevantne informacije o kreditnim mogućnostima, novim ulaganjima ili pak upozoriti na potencijalne rizike prilikom raznih poslovnih koraka koje poduzimate.

Vođenje računovodstva je usluga koja treba svakom poduzetniku, kako početniku tako i velikim kompanijama te je bitno odabrati uslugu koja će Vas rasteretiti, a ne zadati dodatne probleme.

Svakako Vam preporučamo da se javite profesionalnom servisu koji će se moći posvetiti Vašem tipu poslovanju te da je spreman na komunikaciju i adekvatnu podršku koja će Vam zasigurno biti potrebna već na samome početku.

Sretno i samo hrabro!