Tijekom izazovne jeseni i zime koji nas čekaju, mnoge žene zasigurno će uzeti u obzir mogućnost samozapošljavanja, kao i poticaja koje HZZ uz njih nudi.

Kad znamo da žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 13 posto nižu plaću, a 21 posto nižu mirovinu od muškaraca te je njihova zastupljenost na rukovodećim pozicijama unatoč određenim poboljšanjima i dalje značajno lošija, jasno je zašto sve više njih traži alternativne poslovne puteve kako bi se mogle samoostvariti.

Ako dodamo tome i istraživanja koja pokazuju da žene neravnopravnost doživljavaju i prilikom natječaja za posao te nailaze na više prepreke u ranim fazama svoje karijere, onda se samozapošljavanje nameće kao opcija koju valja uzeti u obzir, pogotovo ako znamo kakvi nas ekonomski izazovi čekaju ove jeseni i zime.

Samozapošljavanje ne samo što otvara mogućnost rada po vlastitim pravilima, bez da odgovarate nadređenom, već su tu i potpore na državnoj i lokalnoj razini koje u prvim godinama vaše tvrtke ili obrta mogu itekako pomoći da stanete na noge i krenete sa svojim poslovanjem u pravom smjeru.

 

Postoje li u Hrvatskoj potpore namijenjene isključivo ženama?

 

Osim paketa mjera za nezaposlene žene i radionica koje HZZ organizira, u Hrvatskoj smo povremeno imali i otvorene natječaje koji su nudili značajne novčane potpore za samozapošljavanje žena, uglavnom na lokalnoj razini.

Posljednji takav nudila je Koprivničko-križevačka županija od veljače do kolovoza 2019. godine, pod nazivom “Partnerstvo za sve 2”.  Na javni poziv mogle su se prijaviti nezaposlene žene i mladi do 29 godina koji su se odlučili na poduzetništvo. Iznos potpore po projektu bio je 30.000 kuna.

Godinu ranije Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i HGK – Županijskom komorom Dubrovnik, dodjeljivala je ženama poduzetnicama bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 kn, a 10.000 kn po zahtjevu.

Radilo se o pomoći subjektima maloga gospodarstva, trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama i OPG-ovima u vlasništvu žena, a cilj projekta bilo je jačanje poduzetničkog potencijala žena te poticanje njihovog samozapošljavanja.

Trenutno nije otvoren niti jedan javni natječaj koji nudi poticaje za samozapošljavanje isključivo za žene, ali one ih još uvijek mogu dobiti na državnoj razini, koristeći potpore za samozapošljavanje koje dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Kako do HZZ-ovih poticaja za samozapošljavanje?

 

HZZ svake godine provodi mjeru potpora za samozapošljavanje koja se jednako primjenjuje na sve, bez obzira na spol. Naravno, to je odlična prilika i za žene koje se u potpuno ravnopravnim uvjetima mogu natjecati za poticaje do 100.000 kn, ovisno o mjestu prebivališta i djelatnosti kojom se bave.

Kako do poticaja? Za početak je potrebno posjetiti područni ured HZZ-a i izložiti svoju poslovnu ideju, nakon koje slijedi obuka kroz radionice. One će Vam dodatno pomoći na putu do osmišljavanja uspješnog projekta, kao i kako osigurati željenu potporu.

Sljedeći korak je pisanje kvalitetnog poslovnog plana s troškovnikom. Troškovnik treba sadržavati isključivo one troškove koje želite financirati iz poticaja HZZ-a, dok ukupni iznos svih stavaka u njemu ne bi smio biti manji od tražene cifre poticaja.

Nakon što dostavite svoj plan, odgovor povjerenstva bi trebao stići u rzfoblju od 3 do 5 tjedana. Dobra je stvar da nakon odobrenja poticaja, iznos relativno brzo sjeda na račun. Svakako treba voditi računa o tome da je  potrebno opravdati svaku dobivenu kunu i paziti da ne prekršite neku od ugovornih obveza,  a naročito u prvoj godini poslovanja. U slučaju kršenja ugovora, potrebno je vratiti cijeli iznos poticaja.

Kod ocjenjivanja, povjerenstvo daje ocjenu koja može biti maksimalno 26, ali ako želite odobrenje poticaja bit će dovoljno 18, odnosno 16 ako se nalazite u nerazvijenim područjima iz I, II, III i IV skupine jedinica lokalne samouprave koja nude veće poticaje i lakši put do njih.

Pred Vama je ispunjavanje mnogo papirologije, no većina traženih dokumenata dostupna je na Mjere.hr. Natječaj u 2020. godini završava 31. listopada, ali novi će zasigurno biti otvoren već početkom sljedeće godine. Potpore su dosad imale tendenciju rasti u svakoj novoj godini – u početku se radilo o 35 tisuća kuna, dok je ove godine potpoora narasla i do 100 tisuća kuna.

 

Koliko žena je uzelo poticaje za zapošljavanje u 2020. godini?

 

Prema dostupnim podacima HZZ-a, u prvih šest mjeseci 2020. godine odobreno je potpora za samozapošljavanje za ukupno 972 osobe, od toga za 383 žene. Dakle, radi se o 39,4% pa određeni prostor za napredak još uvijek postoji, a u godinama koje dolaze očekuje se povećanje broja žena koje se prijavljuju za poticaje pa bi se postotak s muškarcima mogao izjednačiti.

Od toga, 170 žena (44%) s odobrenim potporama ima višu ili visoku stručnu spremu, a najzastupljenija dobna skupina je 25-29 godina (21%), slijede 30-34 (20%), 35-39 (17%) i 40-44 (16%).

U svakom slučaju, samozapošljavanje uz potporu HZZ-a za prvu godinu poslovanja obećavajući je put koji će u budućnosti privući mnoge ambiciozne u našoj zemlji, među njima svakako i žene.

A ako zapnete tijekom vašeg procesa preobrazbe iz zaposlenika u vlasnika vlastite tvrtke ili obrta, tu su stručnjaci okupljeni na stranici Tilio.hr koji vam mogu pomoći individualnim savjetovanjem te vam olakšati put do prvih velikih poslovnih pobjeda!