Smišljanje dobre ideje za biznis može biti jednostavan proces – primjerice, prepoznali ste neki problem u svojoj zajednici i sjetili se odličnog rješenja za taj problem.

No, postoji razlog zašto dio manjih tvrtki propada već u prvoj godini, a postoji dosta elemenata koji doprinose propasti poslovanja.
Donosimo vam sedam važnih stvari koje morate zapamtiti kako bi bili što uspješniji u pokretanju manje tvrtke ili obrta.

Nemojte previše zakomplicirati svoj koncept

Većina tvrtki počinje s jednostavnom idejom ili rješenjem za svakodnevne probleme. Pobrinite se da se vaša ideja ne pretvori u nešto previše komplicirano. Jednostavnost je najbolja. Što više elaborirate svoju ideju, to ona postaje skuplja. Prekomplicirana rješenja su zahtjevnija za implementaciju i za marketing. Počnite pomalo i suzite svoj fokus.
Saznajte kako isporučiti jednostavan, visokokvalitetan proizvod ili uslugu i krenite od toga. Pojednostavljenje vašeg proizvoda može vam pomoći da smanjite troškove.

Fokusirajte se na tržište umjesto na proizvod

Puno startupova i malih tvrtki rade pogrešku kada se previše oslanjaju na to da će proizvod sam sebe prodavati. To znači da propuštaju uzeti u obzir tržište na koje se plasiraju.
Male tvrtke trebale bi se usredotočiti na isporuku proizvoda koji ljudi žele kupiti. Možete stvoriti najrevolucionarniji proizvod na svijetu, ali nećete ništa napraviti ako za njega nema tržišta. Krenite malim koracima. Mali tržišni udio je bolji nego pokušati investirati u tržište koje ne postoji.

Uvijek preuveličajte procjenu troškova

Kada je riječ o troškovima, uvijek ih preuveličajte jer su velike šanse da ćete premašiti početne planove. Pripremite se za najgore i „napumpajte“ troškove. Dajte si prostora za poslovanje. Nemojte pretpostaviti da će troškovi uvijek biti u zelenom. Pripremite se za hitne slučajeve.

Ustrojite tim za podršku

Ne možete sami voditi posao. Stvorite tim za podršku od samog početka. Te osobe ne moraju ujedno biti vaši poslovni partneri. Mogu biti obitelj, prijatelji ili mentori. U vrijeme krize, od velike pomoći može biti kada imate nekog na koga se možete osloniti.

Uvijek procjenjujte svoju poslovnu ideju

Potvrda da postoji tržište za vaš proizvod je prvi korak. Nemojte zanemariti procjenjivanje vaše poslovne ideje. Istraživanje tržišta je korak koji se nikada ne preskače.
Saznajte kako funkcioniraju industrija ili uslužni sektor u koje se upuštate. Procijenite snažne i slabe točke vaše konkurencije. Otkrijte što potiče interes vaših potencijalnih kupaca. Ne ulazite u sve to zavezanih očiju.

Shvatite koliko se morate posvetiti početku biznisa

Prije nego krenete u biznis, promislite jeste li spremni za to. Uspostavljanje brenda, bez obzira koliki su vam planovi, zahtjeva gomilu predanosti. Očekujte da će vam se svakodnevni život promijeniti. Nije riječ samo o značajnoj financijskoj investiciji, već je također riječ i o velikoj emocionalnoj investiciji. Budite spremni na stres i manje sna. Pripremite se za stvaranje poslovnih kontakata. Zapamtite, kako se vaš posao razvija, morat ćete mu posvećivati sve više vremena. Ako se ne snađete u ovom aspektu vođenja posla, to se može negativno odraziti na odnose s vama bliskim osobama.

Generirajte prihod što je brže moguće

Dotok novca je važan, posebno za nove brendove. Zarada je životna hrana svakog biznisa, pa čak i onog najmanjeg. Vaš posao mora početi zarađivati što je prije moguće. Postoji jako puno načina kako to ostvariti – bilo da je riječ o predbilježbama za proizvod, depozitima – pobrinite se da prihodi stignu što prije.