Nakon što ste detaljno razradili svoju poslovnu ideju, odnosno sastavili izvrstan poslovni plan, vrijeme je za odluku želite li ući u sustav PDV-a, koji je moguć na tri načina:

• U procesu osnivanja tvrtke;
• Nakon što ste osnovali tvrtku, ali prije nego izdate prvi račun;
• Na vlastiti zahtjev – nakon što ste osnovali tvrtku, ali prije nego izdate prvi račun;
• Na vlastiti zahtjev početkom iduće kalendarske godine.

U slučaju da je vaša tvrtka,odnosno obrt u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 230.000 kn prihoda, ulazak u sustav PDV-a je obavezan. U tom slučaju ćete najkasnije do 15. siječnja tekuće godine nadležnoj ispostavi Porezne uprave podnijeti Zahtjev za registriranje za potrebe PDV-a (Obrazac P-PDV). Ukoliko se odlučite za dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a, trebate imati na umu da vas to obvezuje narednih pet godina , s time da se to pravilo mijenja od 1.siječnja 2017. stupanjem na snagu nove porezne reforme kojom se taj rok smanjuje na 3 godine. Važno je naglasiti da postoji značajna razlika u naplati PDV-a kod tvrtki i obrtnika. Naime, tvrtke su obavezne platiti PDV bez obzira da li im je račun naplaćen ili ne, dok obrtnici plaćaju PDV tek kada naplate račun.

 

Prednosti i nedostaci ulaska u sustav PDV-a

Najveća prednost ulaska u sustav PDV-a je „činjenica da su u tom slučaju možete odbijati pretporez po svim ulaznim računima. Ukratko, pretporez je poput PDV-a, s tom razlikom što na naplatu dolazi od strane s kojom poslujete. Primjerice, kada od poduzeća račun za naplatu proizvoda ili usluge, PDV na iznosu tog računa postaje pretporez kojeg možete odbiti. To konkretno znači da bi cijena usluge,odnosno proizvoda koju bi platili 1250 kn bila smanjena na 1000 kn. Dakle, ukoliko očekujete povećane troškove poslovanja, savjetujemo da svakako razmislite o ulasku u sustav obveznika PDV-a.

Prije nego donesete odluku o ulasku u sustav PDV-a  savjetujemo da razmislite i o negativnim stranama te opcije. Naime, kao obvezniku poreza na dodanu vrijednost svi proizvodi vašeg poduzeća će automatski poskupiti za 25%, što u praksi stvara problem poduzećima i obrtima koji posluju s fizičkim osobama. Isto tako, usluge knjigovodstva subjekata koji posluju u sustavu PDV-a su skuplje zbog potrebe za vođenjem URA/IRA knjiga te mjesečnog/tromjesečnog obračuna“ (izvor:  www.bizon.hr ).

Zaključno možemo reći kako je dobrovoljan ulazak u sustav PDV-a preporučen ukoliko planirate poslovati s drugim tvrtkama  te savjetujemo da se prije podnošenja prijave nadležnoj Poreznoj upravi savjetujete s knjigovođom koji će vam preporučiti najbolju opciju s obzirom na djelatnost kojom se planirate baviti te očekivanu dobit.

Puno uspjeha želi vam vaš,
Tilio.hr tim.