Prisjetite se prvog puta kada ste upoznali svog partnera/icu ili svog šefa/icu, kolege… Prisjetite se tog prvog dojma i snage tog dojma. Je li bio točan? To i nije toliko važno. Važnije je koliko je snažan i koliko vam je  trebalo da promijenite mišljenje o nekom, mišljenje koje nastaje u svega 7 do 30 sekundi. Prvi dojam se kod upoznavanja ljudi temelji na više elemenata. Jedan od njih je vizualni podražaj ili izgled. Slično je i sa tvrtkama, a njihov vizualni podražaj nazivamo vizualni identitet.

 

Vizualni identitet je?

Vizualni identitet možemo definirati kao skup svih vizualnih obilježja tvrtke koja su stabilna kroz vrijeme, konzistentna i prepoznatljiva. Tvrtka ih predstavlja kao svoja, ona predstavljaju tvrtku i tvrtka njih. Brojni su aspekti dobrog vizualnog identiteta, a kao najvažniji se najčešće navode originalnost, prepoznatljivost i pamtljivost.

 

Važnost imena

Vizualni identitet se u prvom redu rađa iz samog imena tvrtke ili brenda. Ime nastaje na različite načine, ponekad je asocijativno s proizvodom, ponekad temeljeno na imenu vlasnika ili područja u kojem se tvrtka nalazi, a ima i slučajeva u kojima nam u tom kontekstu ne znači ništa. Bilo kako bilo, ono je prvi i glavni simbol tvrtke koji se provlači kroz sve što s tvrtkom ima veze. Spomenu li vas mediji, spomenut će ime, dok će drugi elementi vjerojatno izostati. Ime zato treba bit jednostavno, efektno i pamtljivo. Prije odabira imena smislite nekoliko varijanti pa stvorite svoju vlastitu fokus grupu na kojoj ćete testirati opcije.

 

Ostali elementi vizualnog identiteta

Nakon odabira imena obično slijedi odabir zaštitnog znaka tj logotipa. Logotip tvrtke može, ali i ne mora uključivati naziv tvrtke te postoje slavni primjeri i jednog i drugog (Coca-Cola naspram Applea). Logo u punom smislu nosi vizualni identitet tvrtke ili brenda jer se provlači kroz sve njene promotivne materijale i proizvode.

Iz logotipa proizlazi slijedeći važan element vizualnog identiteta – boja/e tvrtke ili brenda. Svaka tvrtka obično izabire jednu do dvije boje koje se zatim koriste u logotipu i svim ostalim vizualnim sadržajima. Mogu imati funkciju koda koji asocira i označava djelatnost ili karakter tvrtke ili brenda. Primjerice, tvrtka koja se bavi uređivanjem zelenih površina za boju svog vizualnog identiteta može izabrati zelenu koja će korisnike asocirati na njihovu djelatnost.

Tzv. kućno pismo kao dio vizualnog identiteta označava font i veličinu slova koje će tvrtka koristiti u svojoj službenoj komunikaciji, oglašavanju i sl. Ne mora biti isti za sve prilike, ali bitno je da postoji norma koju pojedini odjeli trebaju poštivati ili koja se provodi u pojedinim prilikama.

Naposlijetku, tu je i dizajn ambalaže proizvoda te dizajn promotivnih materijala, koji će također u većini slučajeva sadržavati naziv ili logo (ponekad i oboje) te dogovorene boje.

Jednom kada se svi ovi elementi izaberu i definitivno dogovore primjenjuju se na omotnicama, pečatima, posjetnicama, pozivnicama, iskaznicama, oglasima, plakatima, brošurama, zastavama, prospektima, vrećicama, naljepnicama, rokovnicima, kalendarima, olovkama, kapama, majicama, etiketama, časopisima, novinama, knjigama, pa čak i uniformama zaposlenika. Dočarava li vam to koliko je vizualni identitet važan?

 

Vizualni identitet nije isto što i brend ili logotip

Nerijetko se ova 3 pojma miješaju tj shvaćaju kao istoznačnice iako to nisu.

Kod osmišljavanja vizualnog identiteta nastaje knjiga standarda – dokument u kojem je pomno opisan svaki element vizualnog identiteta, a stvara ju grafički dizajner koji dizajnira elemente. Logotip je samo jedna od sastavnica identiteta, koja će se naći u knjizi standarda.

Brend je opet nešto sasvim drugo. Brend se nalazi izvan identiteta i predstavlja širi pojam, širu sliku naše tvrtke ili proizvoda. Naslanja se na identitet, dakle sve ono što mi jesmo, ali uključuje i dojmove koje javnost ima o nama. I pozitivni i negativni utisci ulaze u naš brend. Brend zato pored vizualnog identiteta obuhvaća i neke druge aspekte identiteta, kao što su misija i vizija tvrtke ili pozicija na tržištu.

 

Uloga grafičkog dizajnera

Kod stvaranja tvrtke svi mi imamo neke ideje o imenu, logotipu, bojama, pakiranju. Međutim, često nemamo vještinu prenošenja te ideje iz naših misli u realnost jer nam nedostaje crtački talent ili poznavanje programa. Profesionalci koji vam ovdje mogu pomoći su grafički dizajneri, osobe kojima je osmišljavanje vizualnog u malom prstu.

Budući da je osmišljavanje identiteta posao koji se iz temelja radi jednom (jer identitet je u većini svog bitka trajan) najlakše je sklopiti suradnju s vanjskim grafičkim suradnikom, kojeg po potrebi opet možete pozvati ako se odlučite na neke sitne preinake.

Naglašavamo da dobro razmislite o svim elementima jer česte promjene identiteta donijet će mnogo više štete nego koristi. Krajnji je cilj proizvesti prepoznatljivost što se može ostvariti samo kontinuitetom kroz vrijeme i okolnosti.

Blage modernizacije? Da.

Sezonske prilagodbe? Da.

Mijenjanje iz korijena? U 99% slučajeva ne.

Uspješno osmišljavanje vizualnog identiteta želi vam

Tilio.hr tim!