Sa svojom beskrajno širokom mrežom oglasnih prostora, kao i mogućnošću lakog dolaska do kupaca koji baš traže vaš proizvod, Google je na ulasku u novo desetljeće bez ikakve sumnje postao šampionom modernog marketinga!

 

Možda ga katkad gledamo tek kao našeg pružatelja usluge primanja i slanja mailova ili kao pomagača pri traženju trivijalnih informacija, ali Google je definitivno puno više od toga. Zapravo, riječ je o jednoj od najmoćnijih platformi za oglašavanje današnjice, što svaki obrtnik ili vlasnik tvrtke itekako mora imati na umu.

Kad znamo da je u prošloj godini Google uprihodio čak 134 milijarde dolara od oglašavanja, što čini čak 70.9% njegovih ukupnih prihoda, postaje jasno da je riječ o savršenom mjestu za vaš digitalni marketing jer oglašivači zasigurno ne bi ovdje ulagali u prosjeku 5.000-10.000 $ godišnje da im se to ne isplati.

Podatak o prosječnom povratu uloženog (ROI) od 3.14% za tvrtke diljem svijeta potvrđuje da je Google oglašavanje danas nužnost, a uz vješto vođenje marketinških kampanja te brojke mogu biti i puno bolje. No, što je to tako posebno na ovoj platformi da je postala neizbježna u današnjem svijetu marketinga?

 

Dolazak do kupaca koji aktivno traže vaš proizvod

 

Da, baš ova mogućnost učinila je Google silno zanimljivim oglašivačima. Naime, na njegovoj tražilici odvija se čak 90% svih internetskih pretraga na svijetu, s tek Rusijom i Kinom kao iznimkama, a upravo je traženje konkretnih informacija faza u kojoj su kupci već gotovo odlučili nabaviti željeni proizvod i ako baš u tom trenutku nalete na vaš oglas, šanse su veće od 50% da ćete ostvariti prodaju!

Dakle, Googleova pretraživačka mreža iznimno je moćna, a oglašavanjem se možete naći na vrhu tražilice baš kod onih pojmova koje ste procijenili da upisuju oni kupci koji su najbliži kupovini vašeg proizvoda.

U svijetu klasičnog marketinga to je bilo i ostalo nezamislivo, a ako dodamo tome jednostavnost izrade oglasa te poštena pravila koja najrelevantnijima daju šansu da se nađu na vrhu čak i ako ne ponude najveći novac u dražbi, Googleove tražilice zaista postaju nezaobilazan dio modernog oglašavanja.

 

Plaćanje po kliku i potpuna kontrola troškova

 

Google je također poseban po tome što daje mogućnost oglašavanja uz plaćanje po kliku. Drugim riječima, uzet će vam novac samo ako zainteresirani korisnik Interneta klikne na vaš oglas! To znači da oglas besplatno podiže svjesnost o postojanju vašeg brenda, uz trošak tek dovođenja potencijalnog kupca na vašu web stranicu, baš tamo gdje ga i želite dovesti.

Naravno, povoljna cijena oglašavanja u odnosu na televizijski ili novinski marketing također privlači sve one kojima je stalo do podizanja prihoda vlastitog poslovanja. Cijena po kliku zna biti manja od jedne kune, ovisno o konkurentnosti tržišta i broju uključenih na dražbi, kao i procijenjenoj kvaliteti vašeg oglasa. Istina je, ako Google uz pomoć umjetne inteligencije procijeni da je vaš oglas primjereniji potrebama onog koji pretražuje određeni pojam na Internetu, potrudit će se da platite manje.

Zato se zaista treba potruditi izraditi dobar oglas i još bolju odredišnu stranicu, jer na taj ćete način još dodatno spustiti troškove oglašavanja. A te troškove je moguće u potpunosti kontrolirati, određivanjem dnevnog budžeta koji čak i ako je skroman može donijeti zavidne rezultate.

 

Oglašivački prostori na milijunima popularnih portala

 

Google ne samo što vam omogućuje dolazak do kupaca koji su u završnoj fazi kupovnog procesa, odnosno spremni kupiti željeni proizvod. Također vam daje priliku podići svjesnost o postojanju vašeg brenda, zahvaljujući oglasnom prostoru na milijunima portala diljem svijeta, kao i na popularnim aplikacijama.

Zasigurno ste uočili Google AdSense bannere na popularnim hrvatskim i stranim portalima, a morate znati da i vaš oglas može biti na njima, s mogućnošću ciljanja publike ne samo po njihovoj lokaciji, dobi i spolu, već i po interesima. Kome i gdje će se prikazati oglas određujete upravo vi!

Čak i na Googleovoj prikazivačkoj mreži možete plaćati po broju klikova na vaš vizualni oglas, ali i po impresijama, odnosno broju korisnika koji su pogled zadržali na onome što nudite. Dodajmo tome da Google nudi oglašavanje na milijunima aplikacija, kao i na Gmailu, YouTubeu te svojoj šoping platformi. Tako vam daje širok izbor mjesta za prezentaciju vašeg brenda i to baš kod željene publike, što u potpunosti mijenja pravila igre suvremenog marketinga.

 

Remarketing uz Google Analytics

 

Uz sve to, Google je stvorio i nezaobilazni analitički alat koji oglašavanje podiže na jedan sasvim novi, još viši nivo.

Riječ je naravno o dobro poznatom Google Analyticsu koji će vam otkriti mnogo toga o karakteristikama vaših kupaca, kao i o uspješnosti vašeg oglašavanja.

Što je najbolje, Google Analytics vam omogućuje postavljanje jasnih ciljeva u vašem poslovanju i njihovo praćenje, a onda i djelovanje na temelju ono što se dogodilo.

Drugim riječima, daje vam priliku za remarketing, odnosno dopiranje do onih potencijalnih kupaca koji su posjetili vašu stranicu i tamo obavili specifičnu radnju ili je napustili prije nego što su obavili kupnju.

Takve posjetitelje možete ciljati izrađenim oglasima po mjeri na Googleovoj prikazivačkoj mreži, ali i na društvenim mrežama. Važno je da oglas ne prati potencijalnog kupca gdje god se nađe na Internetu i ne izazove paranoju, ali u svakom slučaju, istraživanja su pokazala da je remarketing iliti ponovno ciljanje posjetitelja stranice čak 10 puta uspješniji od uobičajenog vizualnog oglašavanja!

 

Koje industrije imaju najveći povrat uloženog na Googleu?

 

Uspjeh vaših Google kampanja ovisit će o kvaliteti oglasa i budžetu koji imate na raspolaganju, ali i o djelatnosti u koju ste uključeni.

Naime, neke prolaze bolje od drugih, a posebno dobre prosječne rezultate na Googleovoj prikazivačkoj mreži ima industrija automobila (4.00%), odvjetništvo (4.41%), obrazovanje (3.78%), zdravstvo (3.27%), putovanja i ugostiteljstvo (4.68%) te servisi za spajanje parova i osobni razvoj (6.05%).

Naravno, ne zaboravimo ni web shopove čija popularnost munjevito brzo raste, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, a Google im daje savršenu platformu za oglašavanje, u trenucima dok potencijalni kupci traže baš proizvod kakav vaša online trgovina nudi, uz remarketing kao dodatno važno oružje za ostvarivanje prodaje.

U svakom slučaju, vječna dvojba internetskog marketinga i dalje ostaje ista – što je isplativije, oglašavati se na Googleu ili na društvenim mrežama? Google zasigurno ima određenu prednost, ali odgovor će prije svega ovisiti o struci i industriji kojima se bavite.

Ako niste sigurni gdje uložiti svoj budžet za oglašavanje na Internetu niti ste ovladali posebnostima digitalnog marketinga, najbolje je potražiti pomoć profesionalaca. Baš takve ćete pronaći u Virtualnoj Tvornici. Bilo da vam je potrebna izrada web shopa po vašoj mjeri ili asistencija pri Google oglašavanju, u Virtualnoj Tvornici dobit ćete prijeko potrebnu pomoć, uz koju će vaši prodajni rezultati zasigurno biti još i bolji!